Czekolada zawiera pewną ilość substancji wykazujących działanie psychoaktywne:
kofeina – ten sam stymulant, który zawarty jest w kawie, występujący jednak w czekoladzie w niewielkich ilościach (5–10 mg w tabliczce; dla porównania, filiżanka kawy zawiera 50–300 mg kofeiny)
teobromina – aktywna biologicznie pochodna ksantyny, główna substancja uzależniająca charakterystyczna dla czekolady. Gorzka czekolada zawiera jej ok. 1%, mleczna od 0,1% do 0,5%.
anandamid – psychoaktywny endokannabinoid
fenyloetyloamina – endogennna pochodna amfetaminy, neuroprzekaźnik zwany "hormonem miłości"
Znaczek:
According to Stanford Medical, It is indeed the ONLY reason women in this country get to live 10 years longer and weigh 19 kilos lighter than us.
(And realistically, it has absolutely NOTHING to do with genetics or some secret diet and really, EVERYTHING to do with "how" they are eating.)
BTW, I said "HOW", and not "WHAT"...
Click on this link to uncover if this brief quiz can help you unlock your real weight loss potential